ՀինգշաբթիՀուլիս 24
  • USD 406.97
  • EUR 550.63
  • RUB 11.63

Վտանգավո՞ր է արդյոք գենետիկորեն ձեւափոխված բանջարեղենը

16:39, 27.06.2012 Տարածաշրջան: Հայաստան Թեմա: Տնտեսություն

Գենետիկորեն ձեւափոխված բանջարեղենի սորտերից պետք չէ վախենալ, եթե հայտնի է, թե ինչ գեն է ներարկվել: Այդ մասին այսօր` հունիսի 27-ին լրագրողների հետ հանդիպման ժամանակ ասաց ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարության «Բանջարաբոստանային եւ տեխնիկական մշակաբույսերի գիտական կենտրոն» ՊՈԱԿ-ի տնօրեն Գայանե Սարգսյանը:

Նրա խոսքով` գենետիկորեն ձեւափոխված բանջարեղենը պետք է պարզապես մակնշվի, սակայն այդ պահանջը միշտ չէ, որ պահպանվում է: Հետեւաբար` միանշանակ չի կարելի պնդել, որ հանրապետություն չեն ներկրվում գենետիկորենն ձեւափոխված լոլիկ կամ այլ բանջարեղեն, կամ դրանց սերմերն ու սածիլները: Սակայն տիկ. Սարգսյանը վստահեցրեց, տեղական ոչ  մի սորտ գենետիկորեն ձեւափոխված չէ:

Այլ է իրավիճակը սոյայի հետ կապված, որն օգտագործվում է որպես անանսնակեր: Սարգսյանի տեղեկացմամբ` աշխարհում արտադրվող սոյայի 95%-ը գենետիկ ձեւափոխված է, հետեւաբար` մեծ է հավանականությունը, որ այդպիսիք ներկրվում են Հայաստան: Սակայն իր ղեկավարած կենտրոնում մշակվել են սոյայի «մաքուր» սորտեր, որոնց բազմացման ուղղությամ աշխատանքներ են տարվում:

Լուրեր Հայաստանից - NEWS.am

Այս թեմայով

«Ժամանակ». Ամերիկյան պատժամիջոցները հասան Հայաստան

Ոչ մի կասկած լինել չէր կարող, որ վաղ թե ուշ Ռուսաստանի հանդեպ արեւմտյան պատժամիջոցների կիրառումը ուղղակիորեն շոշափելու էր նաեւ Հայաստանի շահերը...

«Հրապարակ». Սերգո Կարապետյանի մոտ երկրորդ շնչառությունն է բացվել

Ոլորտի ոչ մի հարց՝ մեծ թե փոքր, առանց նրա «դաբրոյի» չի լուծվում...

Առավել ռիսկային ընկերությունների նկատմամբ միջոցառումներ են իրականացվում

Հուլիսի 1-ից զգալիորեն աճել է դուրս գրված հարկային հաշիվների քանակը…

Հուլիսի 26-ին կվերաբացվի գյուղատնտեսական երկրորդ տոնավաճառը

Վաճառվաճ մթերքի ողջ ծավալը կազմել է 448 տոննա...

Գազ չի լինելու Աջափնյակում

Վթարավերականգնողական եւ ներմիացման աշխատանքներ կատարելու նպատակով...

Դոլարի նվազումը շարունակվում է

Փակման գինը կազմել է 407.25 դրամ...