News
Լրահոս
News
Երեքշաբթի
Մարտ 19
Տեսնել լրահոսը

Գիտնականները վերլուծել են ավստրիական Ալպերում գտնվող Հալշտատ հանքավայրում հայտնաբերված մարդկային արտաթորանքի նմուշները: Նրանք պարզել են, որ հանքափորներն արդեն իմացել են, թե ինչպես օգտագործել խմորումը սնունդ պատրաստելու համար՝ սա Եվրոպայում մինչ օրս հայտնաբերված պանրի արտադրության ամենավաղ վկայությունն է: Ավելին, չնայած ալկոհոլի օգտագործումը շատ լավ փաստագրված էր այն ժամանակվա գրավոր գրառումներում, աղ արդյունահանողների արտաթորանքը պարունակում է 2700 տարի առաջ մայրցամաքում գարեջուր խմելու առաջին վկայությունը, հաղորդել է Popmech-ը:

Հալշտատի աղի հանքը ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության օբյեկտ է. այնտեղ աղը արդյունահանվում է ավելի քան 3000 տարի: Հանքափորները օրերով գտնվել են այնտեղ՝ այնտեղ են աշխատել, կերել եւ հոգացել կարիքները: Դրա շնորհիվ հետազոտողները կարողացել են ուսումնասիրել տարբեր ժամանակաշրջանների լավ պահպանված արտաթորանքի մի ամբողջ շերտ. չորս նմուշներից մեկը բրոնզի դարաշրջանից էր, երկուսը` երկաթի դարաշրջանից, իսկ մեկը` 18-րդ դարից: Հանքափորների արտաթորանքը հատկապես լավ պահպանված էր հանքավայրում մշտական մոտ 8°C ​​ջերմաստիճանի եւ հանքավայրում աղի բարձր կոնցենտրացիայի շնորհիվ:

Նմուշներից մեկում հայտնաբերվել է երկու սունկ՝ Penicillium roqueforti եւ Saccharomyces cerevisiae: Երկուսն էլ այսօր հայտնի են սննդի խմորման մեջ օգտագործվելու շնորհիվ: Մասնավորապես, Penicillium roqueforti-ն օգտագործվում է բորբոսնած պանիր պատրաստելու համար, իսկ Saccharomyces cerevisiae-ը՝ ալկոհոլը խմորելու համար: Միեւնույն ժամանակ, հանքագործների սննդակարգը հիմնականում բաղկացած էր հացահատիկից, մրգերից, լոբիից եւ միսից:

Հետազոտողները նաեւ նշել են, որ 18-րդ դարի հանքագործներն արդեն օգտագործում էին հացի կամ թխվածքաբլիթների նման մի բան, որը պատրաստված էր աղացած հացահատիկներից: Աղիների միկրոբիոմը բավականին նման էր նրան, ինչ այսօր ունենք:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Ամենաշատ