News
Լրահոս
News
Շաբաթ
Հուլիս 20
Տեսնել լրահոսը

Մասաչուսեթսի տեխնոլոգիական ինստիտուտի և Ջորջիայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի հետազոտողների հափշտակող նորամուծությունն ապացուցում է, որ խմորիչի թափոնների նման ռեսուրսը կարող է փոխել հասարակության խաղի կանոնները:

Գիտնականները ստեղծել են հատուկ պարկուճներ լցված խմորիչի թափոններով, որոնք գարեջրագործները թափում են։

Նրանք բացահայտել են, որ գարեջրի մեկ գործարանն այնքան խմորիչ թափոններ է արտադրում, որ դրանցով հնարավոր է ապահովել մի ամբողջ քաղաքի ջրամատակարարումը: Երբ պարուրված խմորիչը կիրառվում է ջրի զտիչներ պատրաստելու համար, դրանք բնական բիոսորբցիա կոչվող գործընթացի միջոցով կլանում են կապարն ու այլ ծանր մետաղները։

Սա խմորիչին հնարավորություն է տալիս ջրի հոսքի պահին հեռացնել կապարի նույնիսկ ամենաաննշան հետքերը, ինչի արդյունքում ստացվում է խմելու համար միանգամայն անվտանգ ջուր:

«Մենք ունենք ազատ խմորիչը շրջապատող կենտրոնում գտնվող հիդրոգել, և այն բավական սպունգանման է, որպեսզի ջուրն անցկացնի, փոխազդի խմորիչի հետ այնպես, կարծես դրանք ազատորեն շարժվում են ջրում, այնուհետև մաքուր դուրս գալիս», - պարզաբանում է Ջորջիայի տեխնոլոգիական ինստիտուտի հետազոտող Պատրիցիա Ստատհաուն, որն աշխատել է նախագծի վրա:

Նրա թիմի եզրահանգումները հրապարակվել են RSC Sustainability հանդեսում:

Այս նորարարական լուծման առավելությունները չեն սահմանափակվում դրա բնապահպանական առավելություններով: Նույնիսկ աննշան քանակությամբ կապարի ազդեցությունն առնչվում է նյարդային համակարգի խնդիրներին, սովորելու դժվարություններին և երեխաների աճի ձգձգմանը:

Խմորիչի օգտագործումը այդ աղտոտումը հեռացնելու համար կարող է մեծ բարօրություն դառնալ հանրային առողջության համար, հատկապես ցածր եկամուտ և ծերացող ջրային համակարգեր ունեցող բնակավայրերում: Հետազոտական ​​թիմը ենթադրում է, որ այս նորարարական զտիչները կկիրառվեն ամենուր՝ կենցաղային ծորակներից մինչև կեղտաջրերի մաքրման խոշոր կայաններ:

Փորձարկումները ցույց են տվել, որ կենսազտիչները խմելու ջրի խիստ ստանդարտներին համապատասխանելու համար ընդունակ են բավականաչափ կապար հեռացնել խմելու ջրից:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Ամենաշատ
Ֆոտոռեպորտաժներ