News
Լրահոս
News
Հինգշաբթի
Մայիս 23
Տեսնել լրահոսը

Տեխասի Արլինգթոն համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ Աֆրիկայում կակաոյի ծառերի վրա ազդող վիրուսի համաճարակի պատճառով համաշխարհային շոկոլադի արտադրությանը լուրջ վտանգ է սպառնում: Հետազոտությունը հրապարակվել է PLOS One գիտական ​​ամսագրում։

Աշխարհի ամբողջ շոկոլադի մոտ 50%-ը պատրաստվում է Արևմտյան Աֆրիկայի երկրների՝ Կոտ դ'Իվուարի և Գանայի կակաոյից:

Կակաոյի ուռած ընձյուղների վիրուսային հիվանդության (CSSVD) համաճարակը հարվածել է Գանայի պլանտացիաներին: Հիվանդությունը տարածվում է ալյուրի միջատներով, որոնք ուտում են ծառերի տերևները, բողբոջներն ու ծաղիկները: Համաճարակի պատճառով գանացի կակաոյի ֆերմերները կորցնում են բերքի 15-ից 50%-ը:

Գիտնականներն ասում են, որ թունաքիմիկատներն անարդյունավետ են ալյուրաբլիթների դեմ, ինչը ագարակատերերին ստիպում է կտրել վարակված բույսերը: Հակառակ բոլոր ջանքերին՝ Գանան վերջին տարիներին ավելի քան 254 միլիոն կակաոյի ծառ է կորցրել:

Գիտնականները մշակել են պլանտացիաների պաշտպանության՝ պատվաստված ծառերի արգելքների տնկման վրա հիմնված եղանակ, որը կպաշտպանի չպատվաստված ծառերը հիվանդությունից և կկանխի վիրուսի տարածումը:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Ամենաշատ
Ֆոտոռեպորտաժներ