News
Լրահոս
News
Հինգշաբթի
Հոկտեմբեր 24
USD
475.99
EUR
528.92
RUB
7.45
ME-USD
0.07
Տեսնել լրահոսը

Հայաստանում վերջին տարիներին ռեստորանային բիզնեսը զարգանում է դինամիկ տեմպերով, սակայն փորձագետները նշում են գոյություն ունեցող մի շարք խնդիրների մասին, որոնք լուծման կարիք ունեն:

Գյուղատնտեսության նախարարի պաշտոնակատար Գեղամ Գեւորգյանը կարեւորում է գյուղատնտեսության զարգացման մեջ ռեստորանային բիզնեսը: Միաժամանակ, նրա խոսքով, այս հարցում հետագա փոխգործակցության մեծ ներուժ կա: Սա վերաբերում է, մասնավորապես, ֆերմերային տնտեսությունների եւ հանրային սննդի օբյեկտների միջեւ անմիջական համագործակցությանը՝ շրջանցելով միջնորդներին, ինչը ֆերմերներին թույլ կտա արտադրանք թողարկել հաշվի առնելով գոյություն ունեցող պահանջարկը: «Պետությունն իր հերթին կարող է հանդես գալ որպես կապող օղակ»,- ասաց նա մարտի 23-ին Երեւանում անցկացվող «Հայկական ռեստորանների միության» առաջին նիստի շրջանակում ելույթ ունենալիս:

«Հայկական ռեստորանների միությունը» նոր կառույց է, որը միավորել է երկրի առաջատար ռեստորանները: Նրա ջանքերն ինչպիսի՞ խնդիրների լուծմանը կուղղվեն: «Երեմյան Փրոջեքթի» գլխավոր տնօրեն Դավիթ Երեմյանը նշում է՝ հրատապ հարցերի թվում է պետական կառույցների հետ ռեստորանային բիզնեսի ներկայացուցիչների փոխգործակցությունը: «Չի կարելի չնշել տուրիզմի եւ գյուղատնտեսության ոլորտների զարգացման մեջ ռեստորանային բիզնեսի կարեւոր ավանդը, ինչպես նաեւ ազգային խոհանոցի հանդեպ զբոսաշրջիկների հետաքրքրության բարձրացման մեջ: Դրանից բացի, գինետների ճանաչվածության շնորհիվ մենք կարողացել ենք շունչ հաղորդել Հայստանում գինեգործության զարգացմանը»,- շեշտեց նա:

Նրա խոսքով՝ հայրենական ռեստորանները պետք է հնարավոր ամեն ինչ անեն, որ երկիրը դառնա տարածաշրջանում տուրիզմի զարգացմամբ առաջատար երկիր: Այս նպատակին հասնելու համար ռեստորանային հետաքրքիր հայեցակարգեր պետք է ներդրվեն ոչ միայն Երեւանում, այլեւ երկրի մարզերում: «Գաստրոտուրիզմի զարգացումը տուրիզմի ոլորտի զարգացման կարեւոր բաղադրիչն է: Հայկական խոհանոցը ոչ մի բանով չի զիջում եվրոպական առաջատար խոհանոցներին, ընդ որում՝ նաեւ մի շարք առավելություններ ունի: Սա առաջին հերթին վերաբերում է տեղական բարձրորակ թարմ մթերքների օգտագործմանը, տեղական խոհարարների ջանքերով խոհարարության զարգացմանը»,- ասաց Երեմյանը:

Եվս մեկ խնդիր վերաբերում է խոհարարների եւ սպասարկման ոլորտի աշխատակիցների իմիջի բարձրացմանը: «Չի կարելի մոռանալ, որ հենց մատուցողներն են ռեստորանում ճիշտ մթնոլորտ ստեղծում, իսկ խոհարարներն իրենց հերթին պատրաստվող համեղ ճաշատեսակների մեջ հոգի ու էներգիա են ներդնում: Նրանց իմիջի բարձրացման ճիշտ ճանապարհը տարբեր թրենինգների կազմակերպումն է, մասնագիտացված դպրոցների բացումը, տարբեր միջազգային միջոցառումներին մասնակցությունը եւ այլն»,- հավելեց Երեմյանը:

Հայաստանում գաստրոտուրիզմի զարգացման կարեւորության մասին նշեց նաեւ Դիլիջանում «Կճուճ» եւ «Losh» ռեստորանների հիմնադիր Վարդա Ավետիսյանը: Նրա խոսքով, սակայն, այս ճանապարհին մի քանի խնդիրներ կան: Օրինակ՝ մարզային ռեստորանները հարկային ատոնություններ չունեն, չնայած նրանց աշխատանքի բարձրակետը բացառապես տուրիստական սեզոնին է: Դրա պատճառով, ինչպես շեշտվեց, մարզերում ռեստորանների աշխատանքը ավելի դժվար է, քան մայրաքաղաքում:

Եվս մեկ դժվարություն վերաբերում է մարզերում որակյալ կադրերի բացակայությանը, հատկապես կառավարման ոլորտում: «Մենք փորձում ենք այս խնդիրը լուծել դեռեւս  սեփական ուժերով»,- խոստովանեց նա:

Փոքր եւ միջին ձեռնարկատիրության համագործակցության ասոցիացիայի ղեկավարի տեղակալ Հակոբ Ավագյանը նշում է՝ «Հայկական ռեստորանների միությունը» կարեւոր դեր կխաղա պետության եւ բիզնես հատվածի միջեւ երկխոսության հաստատման գործում: «Ռեստորանային ոլորտը ոչ միայն նպաստում է գյուղատնտեսության եւ տուրիզմի ոլորտների զարգացմանը, այլեւ կարեւոր սոցիալական հարցեր է լուծում»,- շեշտեց նա:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Կարդացեք նաև
Ամբողջը
Կառավարությունում քննարկվել է Էկոնոմիկայի նախարարության 2020 թ. պետական բյուջետային հատկացումների հայտը
Քննարկումը ծավալվել է նախարարության համակարգման տիրույթում գտնվող ոլորտներում իրականացվող բարեփոխումների, գերատեսչության կառուցվածքային փոփոխությունների, գերակա խնդիրների և առաջնահերթությունների շուրջ...
Շարունակվում է Հայաստան-ԵՄ արդյունավետ տնտեսական երկխոսությունը․ Տիգրան Խաչատրյանը հանդիպել է Անդրեա Վիկտորինին
Շատ կարեւոր է ԵՄ-ի հետ համագործակցությունը՝ հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ Էկոնոմիկայի նախարարության հետ...
Դոլարի փոխարժեքը կայուն է. եվրոն էժանացել է մոտ 1,5 դրամով
Թանկարժեք մետաղների համար բանկի կողմից սահմանվել են հետեւյալ գները…
Թեղուտի հանքի համար ներկայացված ջրօգտագործման հայտը լիարժեք չէ. ՀԲՃ
Հայտում չգտանք Դեբեդ գետի ջրաբանական տվյալների աղյուսակները, ջրի որակի ցուցանիշները, բնապահպանական թողքի հաշվարկը, քանակները և այլ ջրօգտագործողների մասին տեղեկությունները...
Գյուղական խանութները կազատվեն հարկերից
Նրա խոսքով՝ այդ հնարավորությունից կարող են օգտվել ոչ մեծ սննդի օբյեկտները, որոնք տեղակայված են ՀՀ մարզերում, գյուղական խանութները, ինչպես նաեւ ընտանիքները, որոնք ապրում են գյուղերում եւ փոքր բիզնես ունեն...
«Այս գործողությունները հանդիսանում են աշխատանքային օրենսդրության խախտում»․ ՀԿԵ հայտարարությունը գործադուլի մասին
Ս.թ. 8 ամիսների ընթացքում էլեկտրաքարշերի մեքենավարների միջին աշխատավարձի չափը կազմել է 364 հազար ՀՀ դրամ․․․
Ամենաշատ