Գենետիկորեն ձեւափոխված սնկերը կարող են մրցակցել օփիոիդների հետ(մորֆին եւ օքսիքոդոն) ցավը ճնշելու տեսանկյունից: Օփիոդային դեղամիջոցներ արտադրում են «Papaver somniferum» կակաչից: Դրանց պահանջարկը մշտապես աճում է: Սակայն կակաչ բերքի վրա զգալիորեն ազդում են եղանակային պայմանները: Հետեւաբար, հետազոտողներն այլընտրանքային միջոցներ են փնտրում:
Քրիստինա Սմոլկը Սթենֆորդյան համալսարանից զբաղվում է սնկերի հետազոտությամն՝ պարզ շաքարներից բարդ դեղամիջոցներ ստանալու նպատակով, գրում է «New Scientist»-ը: Նա սնկերի մեջ գեներ է ներարկել, ներառյալ կակաչի մի քանի գեն, եւ ստիպել է սնկերին հասարակ շաքարի մոլեկուլները վերածել ափիոնիդների բարդ տեսակի՝ սալուտարիդինների, հաղորդում է «MedDaily.ru»-ն:
Վերջրես նրան հաջողվել է ստիպել սնկերին աշխատել տեբանի հետ՝ սինթեզելով ավարտված նյութերը, այդ թվում նաեւ օքսիքոդոնը: Վերջին փուլը, որին նա պետք է հասներ, սալուտարիդինների վերածում էր տեբաինի: Եթե սնկի մեկ խումբը կարողանա արտադրության լիակատար շրջափուլ իրականանցնել՝ շաքարից մինչեւ ափիոնիդ, կակաչի կարիք չի լինի:
Օրինակ, սնկերով 1000 լիտրանոց բակն արտադրում է նույնքան մորֆին, որքան կակաչի մեկ հետկտար դաշտը: Սնկերն անվտանգ ու հուսալի տարբերակ են: Թեեւ դեռ վաղ է խոսել կակաչի դուրս մղման մասին: Պարզ է միայն, որ այս ոլորտում աշխատանքը թույլ կտա բարձր արդյունավետությամբ ափիոնդիների նոր տեսակներ ստեղծել: