News
Լրահոս
News
Հինգշաբթի
Մայիս 23
Տեսնել լրահոսը

Պարենամթերքի գլոբալ դեֆիցիտը եւ ավելի սննդարար ու էկոլոգիական մթերքների որոնումները սպառողներին եւ գիտնականներին ստիպում են դիմել սնունդի ոչ ավանդական աղբյուրների, որոնցից ամենախոստումնալիցը ուտելի միջատներն են: ՄԱԿ Պարենային եւ գյուղատնտեսական կազմակերպության առաջատար փորձագետներից Ջուլյա Մուիրը «ՌԻԱ Նովոստի»-ին հայտնել է, որ ավելի քան 2 մլրդ մարդու համար միջատներից պատրաստված կերակուրը «նորություն չէ, այլ սովորական պրակտիկա»:

«Աշխարհում հիմա, եթե ոչ շարժում, ապա որոշակի հետաքրքրություն է նկատվում հատկապես այն հարցում, որն առնչվում է ոչ միայն սննդարար, այլ նաեւ էկոլոգիապես մաքում սննդի որոնմանը… Միջատների սննդային արժեքավորությունը կախված է նրանց տեսակից, աճի փուլից եւ բնակության վայրից. բայց դրանք ընդհանրապես սպիտակուցների մեծ քանակություն են պարունակում, որը կարելի է համեմատել ձկան հետ, հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք անչափ օգտակար են թերսնմամբ տառապող երեխաներին, ինչպես նաեւ բջջանյութ, ֆոսֆոր, մագնիում եւ ցինկ»,- հայտարարել է Մուիրը:

Թուրինի մերձակայքում մի քանի տարի ծղրիդներ աճեցնող հաստատության տնօրենի խոսքով՝ «սպառման վիճակագրությունը վկայում է, որ 2050 թվականին, եթե չգտնենք սպիտակուցի այլ աղբյուր, այն աշխարհում բոլորին չի բավականացնի»: Նրա խոսքով՝ ծղրիդների սննդարար արժեքավորության գաղտնիքը առաջին հերթին սպիտակուցի մեծ պարունակությունն է: Դրանից բացի, ծղրիդները 2 հազար անգամ ավելի քիչ ջուր են օգտագործում, քան ցուլերը եւ կովերը, եւ գրեթե 6 անգամ ավելի պակաս կեր են պահանջում՝ կիլոգրամով հաշվարկած:

«Բնության մեջ ոչ մի բան չկա, որ չոր վիճակում պարունակի 60-70 տոկոս պրոտեին: Սպիտակուցի մեկ կիլոգրամի արտադրությունը, որը ստացվում է միջատներից, կենդանական ծագման սպիտակուցի համեմատությամբ հանգեցնում է ածխաթթու գազի 1 տոկոս մթնոլորտային արտանետման»,- հայտարարել է Italian Cricket Farm-ի ղեկավար Իվան Ալբանոն:

Ալբանոյի խոսքով՝ ծղրիդները յուրաքանչյուր մարդու սննդակարգի մեջ կարող են հայտնվել ալյուրի տեսքով, որը 9-ին մեկ հարաբերակցությամբ ավելացվում է ցանկացած թխվող արտադրանքի կամ մակարոնի խմորի մեջ: Այդպիսի ալյուրը հիշեցնում է մանրացված պիստակ, քանի որ արտադրության մեջ մասնակի բովում են: Բիզնեսմենը նաեւ վստահություն է հայտնել, որ «սնունդի արտադրության համաեվրոպական թույլտվությունը հնարավորություն կտար իտալական ծղրիդներով կերակրել ոչ միայն կենդանիներին, այլեւ մարդկանց»:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Կարդացեք նաև
Ամբողջը
Միջուկային պատերազմի ռիսկերն այսօր բարձր են. ՄԱԿ-ի փորձագետ
Անհետաձգելի խնդիր է...
Տրիպոլիի մարտերը երկարատեւ եւ արյունալի պատերազմի սկիզբն են. ՄԱԿ դեսպան
Շատ երկրներ զենք են մատակարարում Տրիպոլիի կառավարությանը...
UN Women-ի գործադիր տնօրենը համագործակցության առաջարկներ է ներկայացրել Զոհրաբ Մնացականյանին
Մտքեր փոխանակվեցին միջազգային ձեւաչափերում կանանց իրավունքների առնչությամբ Հայաստանի ընթացիկ գործունեության եւ իրականացվող ծրագրերի շուրջ...
Մշակութային բազմազանության օր հանուն երկխոսության եւ զարգացման
Մայիսի 21-ին նշվում է Մշակութային բազմազանության օրը հանուն երկխոսության եւ զարգացման...
ՄԱԿ-ը կոչ է արել բնական աղետների սպառնալիքի նվազեցման ակտիվ միջոցներ ձեռնարկել
ՄԱԿ-ը կոչով դիմել է համաշխարհային հանրությանը...
ՄԱԿ-ը քննադատել է Հյուսիսային Կորեային
Կորեան հրթիռներ արձակող սարքերի եւ մարտավարական կառավարվող զենքի փորձարկում է կատարել․․․