Հայաստանում ուզում են կոնյակի իսկությունը փաստող պարտադիր անալիզ ներդնել: Դեկտեմբերի 24-ին կայացած ամփոփիչ ասուլիսում այս մասին հայտարարեց ՀՀ գյուղնախարար Իգնատի Առաքելյանը:
Նրա խոսքով՝ անհրաժեշտ լաբորատոր հզորություններ ունենք. գյուղնախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական տեսչությունում իզոտոպոտրոն կա: Հիմա կոնյակ արտադրողներն օգտվում են դրանից, բայց՝ ըստ ցանկության:
Մինչև դեկտեմբերի 30-ը ստացեք գրավով ապահովված սպառողական վարկեր 18-19% տարեկան տոկոսադրույքով: |
«Բայց մենք ուզում ենք աստիճանաբար խստացնել արտադրանքի որակի շուրջ պահանջները: Այդ պատճառով իզոտոպային անալիզն ապագայում ցանկանում ենք պարտադիր դարձնել»,- պարզաբանեց Առաքելյանը:
Նշենք, որ կոնյակի մեջ պարունակվող C2 եւ H13 իզոտոպների անալիզը թույլ է տալիս ոչ միայն տարբերել խաղողի սպիտը, այլեւ հասկանալ խաղողի ծագումը (այս իմաստով այն օգնում է ստուգել նաեւ գինին): Այդպիսով՝ իզոտոպային անալիզն օգնում է խուսափել Հայաստանի համար այդքան կարեւոր արտահանման ոլորտում կեղծիքներից:
Անալիզի համար սարքավորումը ձեռք է բերվել Ռուսաստանի աջակցությամբ: Իսկ վերջերս անալիզի գործընթացի համար նաեւ պետական ստանդարտ է մշակվել: