Աբու Դաբիում Նյույորքյան համալսարանի (ԱՄԷ) գիտնականներն էլեկտրոնային գդալ են հայտնագործել, որը կարող է փոխել ուտելիքի համը: Այս մասին գրում է «Direct Press»-ը:
Ըստ աղբյուրի, ուտելիքն աղի, քաղցր, դառը կամ թթու դարձնելու համար բավական է կարգավորել գդալը: Գդալի վրա էլեկտրոդներ են տեղադրված, որոնք ազդում են համային անհրաժեշտ ընկալիչների վրա եւ ուտելիքին անհրաժեշտ համ են հաղորդում:
Գիտնականները նաեւ ջրի համար էլեկտրոնային ծխամորճ են ստեղծել՝ նույն գործառույթներով: Նրանք 30 կամավորների առանց աղի ու շաքարավազի եփված հասարակ ջուր եւ ապուր են առաջարկել: Համի վերարտադրումը գնահատվել է 40-83 տոկոս՝ կախված ցանկալի արդյունքից. առավել բարդ է եղել ուտելիքը դառնահամ դարձնելը: