News
Լրահոս
News
Շաբաթ
Ապրիլ 20
Տեսնել լրահոսը

Վերջերս ամերիկացի գիտնականներն իրենց ուսումնասիրության մեջ եզրակացրեցրել են, որ արհեստական ​​միսը 4-ից 25 անգամ ավելի շատ ածխածնի հետք ունի, քան սովորական միսը: Այս մասին հայտնում է Новая наука-ն։

2020 թվականի վերջին Սինգապուրը դարձավ առաջին երկիրը, որը թույլ տվեց կենդանական բջիջներից արհեստական ​​(կամ լաբորատոր) մսի առևտուրը։

Կալիֆորնիայի Դևիսի համալսարանի (ԱՄՆ) կատարած ուսումնասիրությունը, որը նախապես հրապարակվել է bioRxiv հարթակում, հնարավորություն է տվել ավելին իմանալ այս թեմայի մասին։

Եզրակացությունը պարզ է. մեկ կիլոգրամ սինթետիկ տավարի մսի ածխածնի հետքը 4-25 անգամ ավելի է, քան բնական աճեցված տավարի կիլոգրամը:

Նման մսի գոյությունն արդարացնող հիմնական փաստարկը կենդանիների տառապանքի բացակայությունն է։ Սակայն երբեմն այս մեթոդը նույնպես ներկայացվում է որպես ավելի էկոլոգիապես մաքուր։ Տավարի ավանդական արտադրության մեջ ջուրն օգտագործվում է կենդանիների սպառման և ակնհայտորեն սննդի աղբյուրների աճեցման համար: Այն նաև պահանջում է, որ հողն օգտագործվի կենդանիներ մեծացնելու համար (ջերմոցային գազերի արտանետումների ստեղծում և էլեկտրաէներգիայի սպառում): Այնուամենայնիվ, սինթետիկ տավարի բջիջների աճեցման համար անհրաժեշտ արտադրանքը նույնպես ջուր է պահանջում: Դրանք ներառում են շաքարներ, աճի խթանիչներ, աղ և ամինաթթուներ:

Այսպիսով, ոչ միայն լաբորատորիայում սննդանյութերի լուծույթի պատրաստումը, այլև աճի գործոնների մաքրումը նշանակում է, որ արտադրության այս մեթոդի ածխածնի հետքը բարձր է:

!
Այս նյութը հասանելի է նաև   Русский
Տպել
Ամենաշատ